Verdensarvbyen Alcala de Henares
ALCALA DE HENARES I SPANIA
Det bor i overkant av 200 000 mennesker i byen som på folkemunne blir kalt Alcala. Byen ligger en halvtimes kjøretur fra sentrum av Madrid.
Alcala de Henares er regionens nest største by, bare Madrid er større, men byen oppleves likevel som liten og sjarmerende. Her kan du boltre deg i et stort utvalg restauranter og barer, i roligere omgivelser enn det storbyen byr på. Alcala byr også på mye interessant historie og flott arkitektur.
Kombinert gjør dette Alcala de Henares til en ypperlig valg for en liten dagstur fra Madrid!
TIPS! Her er et annet tips til dagstur fra Madrid, en liten by nesten helt fri for turister.
ALCALA DE HENARES PÅ UNESCOS VERDENSARVLISTE
Alcala ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1998, dette på grunn av at byen er et av de viktigste utdannings- og kultursentrene i Spania. Det var her det første universitetet i moderne tid ble bygget.
Da jeg besøkte universitetet fikk jeg en guidet tur, og fikk høre mye fascinerende om både byen, universitetsbygget og hva stedet har betydd for utdanning og kunnskap i Europa.
Men den historien som festet seg mest hos meg var en av feministisk art.
FEMINISME I ALCALA DE HENARES
Francisca de Lebrija vokste opp på 1500-tallet, i en tid hvor kvinner sto mye lavere i rang enn menn. Hun var datter av Antonio de Nebrija, en professor ved universitetet i Alcala. Og selv om kvinner ikke engang hadde adgang til universitetet, verken som studenter eller lærere, valgte Franciscas far å lære datteren sin det meste han kunne. Noe som til slutt resulterte i at Francisca ble lektor og fikk undervise ved universitetet.
Det er lett å forestille seg at dette må ha vært særdeles vanskelig, da det på 1500-tallet var svært uvanlig for kvinner å få en utdannelse. Og jeg kan jo bare tippe hvordan det ble tatt imot av alle de mannlige studentene at en kvinne foreleste ...
Men Francisca var dyktig, og jobbet mye med forskning sammen med faren sin, og hun skrev flere lærebøker. Dessverre er Francisca omtrent ikke nevnt i historien, og alle hennes verker er forkastet. It's a mans world, men fy flate for et stort steg for feminismen hun tok! 💪😊
Vår guide i Alcalá de Henares sa som sant var at "... selv om kvinner svært sjelden er nevnt i historiebøkene hva gjelder forskning og utvikling, så betyr det ikke at de ikke gjorde en innsats".
Skal du til Alcalá de Henares og velger å ta en omvisning på universitetet (det anbefales!), så spør om Francisca de Lebrija. 😉
PALACIO ARZOBISPAL DE ALCALÁ DE HENARES
Palacio Arzobispal de Alcalá de Henares er et palass i byen, og er en av stedene som ble lagt til grunn da byen ble deklarert verdensarvsted av UNESCO.
Palasset ble bygget i 1209, men om lag to tredjedeler ble dessverre ødelagt under den spanske borgerkrigen i 1939.
Inne i palasset ligger erkebiskopen av Toledo begravet. Han ønsket seg bare en helt enkel og nedpå gravplass, og som du kan se på bildet under, så fikk han det ... 😆 Haha, fint skal det værra!
ALCALÁ DE HENARES ER MIGUEL DE CERVANTES HJEMBY
Alcala de Henares var hjembyen til den berømte forfatteren Miguel de Cervantes, forfatteren bak den kjente Don Quijote de La Mancha, noe innbyggerne selvsagt er svært stolte av.
Hvis du ikke er kjent med Cervantes, kan en god sammenligning være Ibsen. Cervantes kan godt sies å være Spanias svar på Ibsen. 😊
Huset der Cervantes ble født ligger i gaten Calle de la Imagen, og hit kommer turister fra hele verden.
I hjertet av byen ligger Cervantes-plassen. Dette var tidligere byens markedsplass. I dag står det en skulptur av forfatteren her, og plassen brukes som et samlingssted for innbyggerne. Her arrangeres det rett som det er konserter og andre tilstelninger.
STORK I ALCALA DE HENARES
Alcala er storkens by! Jeg har aldri besøkt et sted med så mange storker! De svære storkereirene er å se over alt i byen — fascinerende! De lager en spesiel klakkelyd, så klarer du å unngå å se dem (det skal godt gjøres!), så vil du definitivt høre dem.
Antall stork i Alcala de Henares øker visstnok hvert år, og nå regnes storkene i seg selv som en turistattraksjon.
Storken er fredet, og klakkelyden skaper bokstavelig talt hodebry for hotelleierne som gjerne vil sikre sine besøkende ro og stillhet når de overnatter.
Jeg synes det var gøy å se så mange stork. 😍
SPISESTED I ALCALA DE HENARES
På Cervantes-plassen finner du også El Casino Restaurant, en trendy restaurant med stilig interiør og god mat — her kan det passe bra å spise lunsj.
HOTELL I ALCALA DE HENARES
Velger du å overnatte i Alcala de Henares, kan det anbefales å sjekke inn på byens Parador.
Paradorer er statseide hoteller, og dette er enten flere hundre år gamle bygninger, mange av dem tidligere slott, eller så er det et mer moderne hotell, men bygget på historisk grunn. Siden paradorene er statseide, er de heller ikke så dyre som andre luksushoteller. Alcala de Henares har én parador, med flott beliggenhet og god frokost.
Jeg fikk et stort og fint hotellrom da jeg bodde der. Sengen var god, badet var fint og frokosten var helt nydelig.
Du kan lese mer om paradoren her.
TIPS! Hva med en romantisk weekend i Oslo?
SLIK ER KLIMAET I ALCALA DE HENARES:
Madridregionen har deilige temperaturer på høsten, noe som gjør destinasjonen perfekt for høstferien.
På sommeren kan Alcalá de Henares oppleves vel varm for noen av oss.
Våren byr på deilige temperaturer à la norsk sommer på sitt beste.
På vinteren kan temperaturene komme helt ned til 5 grader. Fortsatt deilig i forhold til januar i Norge! 😆
SLIK REISER DU TIL ALCALÁ DE HENARES:
Byens nærmeste internasjonale flyplass ligger i Madrid. Norwegian har daglige flyavganger fra Oslo til Madrid.
Det tar kun 40 minutter med tog å reise til Alcala de Henares fra Madrid.
Du kan også velge å ta Cervantes-toget, hvor du lærer mer om den berømte forfatteren på en morsom måte.
Er du på ferie i Madrid, og reiser til Alcalà på morgenen passer destinasjonen også fint som en dagstur.
TIPS! Klikk her for å lese om en annen fantastisk dagstur fra Madrid!
TIL INFO
Det var Spanias turistkontor i Norge som inviterte meg på denne reisen. Det betyr at de har dekket reise og opphold, men de har ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive eller om jeg skal skrive noe. Alle uttalelser på denne nettsiden er mine egne betraktninger og meninger.
Forsidefoto: Reisebloggen Tenk Koffert
FØLG REISEBLOGGEN TENK KOFFERT PÅ FACEBOOK
Følg reisebloggen Tenk Koffert på Facebook! ❤️ Der legger jeg ut små reisetips og sier fra når nye blogginnlegg er publisert. Rett som det er arrangeres konkurranser med fine premier og annet moro. Og lurer du på noe om mine reiser eller har generelle reisespørsmål – ta gjerne kontakt med meg på Tenk Kofferts Facebook-side eller via dette kontaktskjemaet.